Säsongspremiär!

Efter en hel vinter med förberedelser var det i söndags ÄNTLIGEN dags att testa formen! Säsongspremiären är alltid speciell. Man vet inte riktigt vad man har att vänta sig, liksom. Eftersom jag går all-in för kortdistanstriathlon, och inte tagit steget upp till de större tävlingarna ute i Europa ännu, så blir själva tävlingssäsongen för mig väldigt kort, och per automatik blir själva grundträningsperioden väldigt lång. Gjorde min sista tävling säsongen 2015 en bit in i Augusti, och kom igång med träningen inför 2016 i början av september. Jag gillar såklart att träna, och ser en stor tjusning i att bara gneta på utan att tänka så mycket på formtoppning o.s.v. Men att tävla är ändå det roligaste med idrotten, och nu när tävlingssäsongen äntligen står på glänt inser man hur mycket man saknat det! Det var nu dags att se om åtta månaders träning , med ganska mycket mer volym än föregående säsongs uppbyggnadsperiod, har gjort någon påverkan på kroppen. Spännande!!

Duathlon-SM avgjordes, i vanlig ordning, på klassisk duathlon-mark i Upplands Väsby. Men för mig var detta mitt första duathlon på den ”riktiga” distansen, 10km löp-40km cykel-5km löp.
Jag och Jonatan Bejmar fick tacksamt låna Oskar Djärvs charmiga bil som tog oss hela vägen ner till Väsby där solen sken, vårvärmen var självklar och ett stort gäng atleter och kompisar man inte träffat på många månader var på plats, riktigt kul!

Efter en lite knackig vecka med förkylning hade jag inte så högt uppsatta mål med loppet. Men jag visste att, om jag är frisk, så borde formen vara helt okej. Då jag kommer från en lite lugnare träningsperiod efter förbundslägret som jag var på för en dryg vecka sedan.

Nu till loppet!
Löp nr.1. Löpsträckan var en vändpunktsbana i relativt kuperad terräng. Min tanke var att inte fega. Fram till vändpunkten efter 2,5 km låg jag med bara en liten lucka fram till täten. Jag bara flög fram! Men visste att jag eventuellt gjort en lite väl optimistisk start på detta lopp. Men som sagt, har man inte tävlat på åtta månader så är man ju lite sugen på att ösa på, och jag var ju där för att testa formen, och det ordentligt. 😀 Så jag sprang på, och hamnade med en liten klunga som höll lagom fart. Efter 10 löpta kilometer var jag 8:a, 35.00 in i loppet.

A99fdrhhyL5dnXhdFHEm

Starten av duathlon-SM 2016 (foto: Svensktriathlon.org)

Cykel. Jag gillar att vara snabb i växlingarna mellan momenten, ser dem lite som en gren i sig, faktiskt. Alltid skönt att skaffa sig lite tid där! Tycker växlingarna flöt på bra. Trotts att det ju nu var ett tag sedan man gjorde det senast.. 🙂 Hur som helst! Ut på cykeln kom jag, strax efter Jonas Örarbäck, som jag vet är stark på sin cykel. Jag försökte hänga på. Även att ”non-drafting”-regler gäller under duathlon-SM, (man får inte cykla direkt bakom varandra och utnyttja luftfickan som bildas. Utan måste hålla minst 10 meters lucka. Och man får även cykla på tempocykel, som ska vara mer ”aero”, snabbare och allmänt häftigare än vanliga racercyklar..hehe), så tycker jag att det kändes bra att ha någon som pacear och håller farten uppe. Är ju alltid motiverande att få jaga någon 🙂 Jag hängde på hyfsat, cyklade om några på vägen, och blev även ifråncyklad av några. Cykelmomentet var fördelat på två varv runt en sjö. Körde hårt i ett och ett halvt varv, 3 mil, med lite folk runt om mig som motiverade. Sedan blev jag väldigt ensam. Muskler krampade, domnade av och jag var riktigt muskulärt trött. Beror nog lite på att jag är ovan vid den tempoliknande positionen som jag försökt efterlikna med ett par ”tempopinnar” på min racercykel. Men även mycket på grund av den hårda löpningen, och lite väl hårda öppningen av cyklingen. Men tog mig tillslut runt sjön även en andra gång. 1.02.05 tog cyklingen, för den dataintresserade 🙂

Image

Filmklipp från cykelmomentet Foto: Jonas Lerneteg

Löp nr.2. Nu var mina ben rejält mosade. Ganska hemsk känsla att försöka löpa igång igen. Men nu var det ju bara 5 kilometer som skulle avverkas, som tur var. Hög frekvens och att acceptera smärtan låg mitt fokus på. J. Örarbäck, som cyklade ifrån mig, hade tydligen fått en penalty, vilket innebar att han fick springa om mig ytterligare en gång.. Men förutom det, höll jag min position hela vägen in i mål. Som grädde på moset fick jag också tillfälle att spurta litegrann, då norrmannen Birk Skoglund kom rusandes bakifrån. Men lyckades kräma ur det sista ur ben och hålla ifrån.

p1070259

Slutet av löp nr.1. Foto: jonasorarback.se

Jag blev 8:a på mitt första duathlon-SM på tiden 1.57.25. Mitt mål med loppet var att öppna hårt, och sedan överleva på ett bra sätt. Vilket jag känner att jag lyckades med, då jag var mer än nöjd med att få ligga på gräsmattan efter målgång med känslan av att jag överlevt, om så nätt o jämt, hehe! (y)

Resultat Duathlon-SM 2016

”Outfit of the day” var min Orca RS1 som gör sig kanon för cykel och löp. (men även i vattnet såklart, men det får bli en annan gång..!) Drog även på mig ett par kompressionsstrumpor från Triathlonbutiken, för att få lite extra stöd och värme under loppet.

 

På återseende! 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s