SM Olympisk distans, Umeå

SM över favoritdistansen är avklarat, och trots att jag inte lyckades med att försvara mitt brons från fjolåret så är jag minst lika nöjd med årets lopp! Efter ett tamt och avslaget lopp i Gävle helgen innan, hade jag låga förväntningar på årets SM över den olympiska distansen 1500m (1900m) sim, 40 km (42km) cykel och 10 km löp. Visserligen har planen under hela säsongen varit att vara formtoppad och köra bra på SM, och då ta Gävle-tävlingen lite med en klackspark. Men visst blir man lite orolig när det var så pass lite som stämde i Gävle, med bara sex dagar kvar till en av säsongens absolut största höjdpunkter i Umeå. Men är det något jag tagit med mig från tidigare säsonger så är det att jag på något sätt alltid får till bra lopp när det verkligen gäller, så ett lugn och en trygghet över att formen infinner sig på den stora tävlingsdagen bär jag alltid med mig.

I minibussen från Falun hade vi stuvat in ett bra gäng taggade och förväntansfulla triathleter. Boendet i Umeå fixade en av våra förstaringare på DSA, Elias Svensson, tack vare hans bror Joel, som så snällt erbjöd sin lägenhet under tävlingshelgen.

Sommarvärmen hade fått fäste även i Umeå, vilket satt avtryck på Älven, som var rykande het (eller ja, 19,5 grader iaf!) när vi simmade en sväng fredag eftermiddag, efter den långa resan. Så risk för våtdräktsförbud, då gränsen är 20 grader. Och med en 1900 m lång simbana pga den starka medströmmen är inget som gynnar en lite svagare simmare som mig. Men äsch, det är ju lika för alla, och SM skulle trots allt avgöras, så inget att hänga upp sig på!

Efter den traditionsenliga pizzan på Ängen, en god natts sömn, morgonsim i en lokal pool, och en hel del slappande under dagen, var det på kvällen äntligen dags för race!!

Det var varmt, och precis som befarat så kröp sig vattentemperaturen över 20 grader, så våtdräkten fick ligga kvar i väskan.. Simstarten var ganska odramatisk och jag kom iväg ganska bra. Förutom att hitta bra fötter att simma bakom hade jag även fokus på att simma långt ut i älven för att hitta den starkaste strömmen. Jag kände mig stark i Älven och avancerade några placeringar. Väl uppe ur älven lokaliserade jag vilka konkurrenter jag hade runt omkring mig, och kunde konstatera att jag gjort en riktigt bra simning, och där med en kanonstart på detta lopp!

Snabbt ut på cykeln med Erik Holmberg och Jonatan Bejmar. Erik visade redan i första backen att han var urstark och ville få igång samarbetet då han bokstavligen knuffade mig upp för stigningen, just för att underlätta mitt skopåtagande. Tack för det! Vi körde på hårt och det dröjde inte länge förrän vi täppt till luckan till huvudklungan. Efter något varv med lite omkonstruktion i klungan fick vi till ett bra samarbete där jag, Jonas Djurback, Rickard Carlsson och Erik Holmberg körde på hyfsat bra. Juniorerna Albin Andersson och Erik Johansson hängde på bra och gjorde upp om segern i sin åldersklass. Vår klunga cyklade fort och vi tog ikapp rejält på den kvartett som låg ungefär 1,5-2 minuter före efter simningen, bestående av Joel Vikner, Oskar Djärv, Ludwig Fleetwood och Gabriel Sandör. In till växling var vi bara 20 sekunder efter snabbsimmarna. Erik Holmberg noterades för snabbast cykelsplit, med all rätt, och jag sekunden efter.

Efter att jag noterats för tävlingens snabbaste växling mellan cykel och löp var det nu bara till att låta benen göra sitt. Jag och Djurback tog snabbt kommandot och gled ifrån de andra som var i vår klunga. Vi höll ganska jämna steg med de där framme och med lite rykten om skadekänningar på några av de framförvarande så hade vi en liten medaljchans. Jag låg tätt i rygg på Djurback fram till kilometer 7. Då gjorde jag ett försök på att bryta mig loss på en utförslöpa, vilket var framgångsrikt. Sista varvet på 2,5 km ökade jag lite och kunde, efter att de där framme hållit farten uppe, springa in på en finfin 5:e-plats.

Hur nöjd som helst med helgen i Umeå, som gav självförtroendet en bra knuff framåt efter den mindre lyckade tävlingen i Gävle helgen innan. Och det bästa med allt är att jag, tack vare detta resultat, nu får förbereda mig och ladda upp med resten av Sveriges glada landslag i Malmö för att köra min första europacuptävling. Lördag 6 augusti 16.15 smäller det, och det kommer bli otroligt festligt och kul! Jag ska njuta av varje sekund och visa vad jag går för 😀

 

Vi hörs efter Malmö-äventyret!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s