En historia som inte ska upprepas, och min tränarsituation!

Hej!!

Tillbaka i stan igen efter ytterligare ett tipptopp-läger med den svenska triathlontruppen. Två sköna veckor med massvis av träning med gott sällskap!
Just själva lägret tänker jag inte skriva så mycket om, för det var liksom felfritt och alldeles kanon. Så ett stort tack till alla inblandade! (ledare, aktiva och förbund) 🙂 . Jag vill istället skriva lite om min nuvarande status, för kanske har det blivit lite för mycket av det goda, då jag ännu inte känner mig helt återhämtad.. Ni som följt mig på nära håll ett tag nu vet ju att jag förra våren, några veckor efter att jag kom hem från Playitas, Fuerteventura, blev rejält nedkörd fysiskt och psykiskt efter för mycket träning (och för dålig återhämtning) med för lite energi under en längre tid. Detta satte rejäla spår på säsongen. Framför allt på första halvan av sommaren. I slutet på juli och augusti kunde jag ändå klämma ur mig ett par bra lopp på SM i Umeå och europacuptävlingen i Malmö, bland annat.

Nu 1,5 vecka efter hemkomst känner jag mig alltså fortfarande ganska seg och matt, och nu vet jag ju precis vad det beror på.. Träningen på Playitas gick mycket bra. (Tränade färre timmar än vad jag gjorde på lägret förra året, men nu med mer kvalité och bättre kontroll och fukus). Där fanns även gott om tid för vila och energiintag. Det finns liksom inte så mycket annat att göra på den ön, hehe ^^ Nu här hemma efter hemkomst så tog jag en lugn vecka. Men, precis som förra året, så är det ju vid denna årstid inte så värst långt kvar till säsong, och då vill man självklart vara så väl förberedd som möjligt för tävling! Att vara lätt i kroppen är något som många atleter strävar efter. Lätt och snabb, liksom. Det kan ibland stiga en (iaf mig ibland) åt huvudet.. Att börja ”deffa” direkt efter ett träningsläger är inte särskilt smart, och det vet jag ju egentligen! Det är ju just då man måste ha ett bra kostintag för att kunna återhämta sig efter all träning och nedbrytning. Men frestelsen att bli ”lätt och snabb” är ibland lite för stor för att kunna tänka helt klart.

Man lär sig av sina misstag! Förra året när jag började känna mig sliten så stirrade jag mig blint på träningsschemat jag fått av coach och körde vidare utan att känna mig för. Jag har ju alltid varit ”den duktiga” och kunnat träna allt som erbjuds av tränaren. Då är det superlätt hänt att bägaren rinner över och det blir alldeles för mycket. Man vill ju alltid vara den som tränar mest och blir bäst, såklart!
Nu är jag klokare och vet bättre vart gränsen för vad jag klarar av går. (Det är lite därför jag skriver detta inlägg. Just för att påminna mig själv om vad som faktiskt gäller!) Så ni behöver inte vara oroliga över att historian ska upprepas, för det ska jag se till så den inte gör! (y) 🙂

Ett val jag gjorde efter säsongen-16 för att tillåta mig att lyssna på kroppen mer, och utvecklas på ett bättre sätt var jag jag lämnade min tränare, Joakim Berggren. Jag hade Joakim som tränare i två år vilket funkade bra. Men för att känna mer glädje, motivation och kontroll så har jag valt att gå min egna väg.

Att bedriva en form av elitsatsning och skriva sitt egna träningsupplägg är troligtvis inte optimalt (då de flesta i eliten har egna tränare). Men i min situation som jag befinner mig i nu så tror jag att det kommer gå hur bra som helst! Jag är fortfarande med i träningsgruppen Dala Sports Academy här i Falun, och kan ta del av flera gemensamma träningspass i veckan tillsammans med duktiga och kloka träningskompisar. Och Joakim, som jobbar på DSA, finns fortfarande tillgänglig. Jag tränar även ibland med den lokala simklubben här i Falun och kan söka en del tips därifrån. Jag studerar ju också Tränarprogrammet, och gillar detta med planering och struktur!
Men det som betytt mest för min utveckling, framför allt i simningen, är de landslagssamlingar jag varit på under försäsongen. (Ett simläger i Malmö och två träningsläger i Playits) Där har vår sportchef Angela Fox stått vid poolkanten med engagemang och kunskap och gett mig tekniktips, motivation och nytt hopp för simningen ^^

Det var lite om det! Träna och ät klokt så hörs vi framöver 😀

Image

Solskön löpning på Fuerteventura, Foto: Angela Fox

 

 

// Rasmus

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s