Inför, under & efter sprint-SM 2017

Min säsongs två svenska mästerskap har alltså redan passerat!?.. Som svensk triathlet är tajming och formtoppning sjukt viktigt. Dels pga att säsongen är relativt kort, men framför allt pga att SM över olympiska distansen och sprint-SM är årets två första cuptävlingar med drygt tre veckors mellanrum.. Intensiva och kritiska veckor, minst sagt! ^^

Efter SM på olympiska distansen i Uppsala 11 juni tog jag det lugnt ett par dagar för återhämtning och jobb. Sedan tågade jag ner till Vetlanda för att fira av kusinen som tog studenten, men även för att testa på en, för mig, helt ny sport. Swimrun! ”Sjöloppet” arrangeras i Eksjö, vilket ligger bara ett stenkast från Vetlanda. En kille saknade sin partner vilket gav mig chansen till att få vara med och racea. Det var ett långt och gnetigt lopp på totalt 27 km löp och 3 km sim fördelat på ungefär 14 sträckor. Det var skoj och gav ett riktigt bra långpass, och funkade samtidigt som en start på kommande träningsblock.

Det är ingen hemlighet att jag var sjukt besviken efter SM i Uppsala, och att jag redan under cykelmomentet började planera kommande veckors träning  för att slippa uppleva liknande misär i Borås under SM-veckan. Ett rejält träningsblock var planerat! Farligt farligt!!..

Efter Sjöloppet i Eksjö tog jag mig tillbaka till Falun och tryckte på en del med träningen. Det gick bra, men oj så sliten jag blev!..

För egen del har träningsmotivationen nästan aldrig varit ett problem. Ett större problem har snarare varit att inte gå över gränsen och träna ner sig fullständigt. Detta är ju extra lätt hänt när tävlingsresultaten inte blir som man hoppats på.

Jag tränade på bra fram till 10 dagar innan sprint-SM, sedan varvade jag ner och tog den vilan jag behövde. Precis som vanligt inför större tävlingar så drar jag ner på träningsvolymen men behåller de tuffare kvalitetspassen. De kommande 7 dagarna fick jag lov att avbryta/ korta ner varenda pass(!) (shit, jag var sliten).. Som tur var började benen samarbeta med endast ett par dagar kvar till sprint-loppet i Borås, och jag kunde känna mig lite tryggare.

Hela vägen till Borås tog vi oss, och jag var rejält revanschsugen. YR.no lovade jättemycket regn lagom till start, och precis så blev det. Simstarten ljöd och regnet föll. Jag kom iväg bra och gjorde allt jag kunde för att placera mig tätt intill snabbsimmarna för att få ett bra sug bakom dem. Efter 300 trånga metrar sprutade syran och jag var tvungen att slå av på takten. Jag kände att jag låg helt okej med i loppet och kund glida med ett par grabbar. Upp till växlingsområdet efter 750m simning hade en hel del cyklar redan lämnat, men jag kände att jag iaf låg betydligt mycket bättre till nu än vad jag gjorde i Uppsala några veckor tidigare. Iväg på cykeln där en liten klunga ganska snabbt bildades. Jag kände mig inte så värst stark på pedalerna och det kalla ösregnet gjorde det svårt för oss att få ihop ett bra samarbete vilket resulterade i en ganska långsam och frustrerande cykling. Men framför vår klunga hade grupper splittrats vilket gav oss chansen till att springa om ganska hyfsade placeringar trots allt!

In till växling var vi ca 6-7 pers. Jag placerade mig först, gjorde en snabb växling och sprang iväg på det första av fem varv i min egna fart. Jag skapade mig lucka till de övriga bakom mig, och kunde sedan koncentrera mig helt på min egna löpning och jaga framförvarande. Löpningen kändes riktigt bra! Jag plockade ett par placeringar och minskade luckan till pallen. Men luckan var för stor och jag sprang i mål som 5:a på SM.

18:e efter sim, 7:a efter cykel och 4:e bästa löptid.

Placering 5 på ett sprint-SM är faktiskt mitt bästa resultat på den distansen hittills. Så det får jag glädjas åt, tillsammans med en fin löpning!

Som kronan på verket så körde jag och ett par kompisar stafett-loppet på kvällen. Då vi inte hade samma klubbtillhörighet så var vi med utan att tävla som SM-placeringar. Men hårt körde vi, och kul var det!! 😀

Jag har faktiskt hunnit med ytterligare ett race efter Borås. Nämligen Mörksuggejakten Trailrun. Jag och Jonas Djurback åkte i lördags över till Rättvik och sprang världspremiären av deras 21 km långa trail-lopp.  På superfin terräng i ett 80 man stort startfält sprang jag upp på en andraplats. Fick mig ett bra löppass och en liten Mörksugga hem, (som jag nu vet vad det är för något efter en del wikipedialäsning! ^^..)

Nu ska jag träna lagom hårt för att nästa helg leverera ett bra lopp i Gävle där den tredje cuptävlingen för i år går. Blir skoj. Vi ses!

Studenten

Lillkussens student!

sjöloppet

Sjöloppet swimrun

sm borås

Sprint-SM 2017

Mörksuggejakten Trailrun

Mörksuggejakten Trailrun

 

Allt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s