Färre träningstimmar + löpbesvär = Dags för IRONMAN!

2015789h
(40% sim, 32% cykel, 21% löp & 7% styrka + övrigt)

2016797h
(42% sim, 30% cykel, 23% löp & 5% styrka + övrigt)

2017836h
(33% sim, 35% cykel, 24% löp & 8% styrka + övrigt)

Hej till alla ni som kämpat er igenom all data ovan!
Detta är alltså vad jag åstadkommit i träningsväg de senaste åren. Det säger ju inte jättemycket om hur jag tränar. Men är någon intresserad så tänkte jag att det kunde vara lite kul att dela med mig av!

En annan (den stora) anledning till varför jag nu mer än vanligt tittar tillbaka i min träningsdagbok är att jag dragit på mig ett gäng löprelaterade skador den senaste tiden. De senaste 18 månaderna har jag tvingats göra 5-6 avbrott i löpträningen pga bristningar i vaderna, hälsenesmärtor och löparknä-syndrom. Jag har ju inte ökat min löpvolym något drastiskt den senaste tiden, vilket hade varit en enkel lösning. Men med närmare eftertanke har jag börjat springa snabbare och bättre tekniskt det senaste året, vilket ju är skitkul! Men nu springer jag alltså lite mer ”aggressivt” med ett löpsteg med isättningen längre fram på foten, vilket jag tror kan vara en bidragande orsak till mina problem. Med det i minnet måste jag nu mer än tidigare väga mina löpkilometrar på guldvåg för att få bästa möjliga effekt av denna försäsongsträning. För planen är att kunna springa snabbt och ganska långt, rättare sagt HUR LÅNGT SOM HELST, i sommar. Det är nämligen dags för mig att bli en såndär ”Ironman”!

Säsongen -18
Ja, ni hörde rätt! Från kortdistans till långdistans. Från fart och stress till gnet och tålamod. Från gammalt till nytt!
Och det är just det nya jag är grymt nyfiken på! Efter många år av enbart satsning och fokus på kortdistanstriathlon är jag nu i behov av en nytändning. Visst, jag blev trots allt 2:a på en sverigecuptävling senaste säsongen, vilket ju var min hittills bästa placering i de sammanhangen. OCH det är ju jättebra! MEN redan tidigt i ”karriären” har ambitionerna varit höga, kanske lite för höga. Efter ett par säsonger då min utvecklingskurva inte motsvarat mina egna förväntningar och mål så har tålamodet och glädjen börjat tryta. Eftersom det viktigaste, som alltid, är att trivas och ha kul så ska jag nu testa vingarna i några lopp över de längre distanserna. Vilket känns sjukt spännande och kul! Detta helt utan förväntningar på resultat, men med precis samma höga ambitionsnivå på förberedelser och utförande 😀

3800m simning i Östersjön – 180km cykel på Öland och i Kalmar – 42,2km löpning.
18:e augusti är alltså Kalmar Ironman. Mitt i sköna Småland. På hemmaplan (typ)!

Utöver Kalmar Ironman (som blir lite av säsongens main-event) finns det en del andra planer. Så som ett par medeldistanslopp (1/2 Ironman), ett par lopp i Sverigecupen på kortdistans, och några andra lopp som lockar. Kanske även ett senare höstlopp om kropp och knopp känner för det. Jag som annars älskar noggrant planerande till punkt och pricka har nu alltså INTE varje dag och timme i sommar schemalagd. Bara en sådan sak känns ju spännande!

Träningsupplägg
Som min träningsdagbok skvallrar om så har jag faktiskt motionerat en del under mina år här i Falun. I samband med samlade erfarenheter, ibland den hårda vägen, men främst efter tre terminer på Högskolan Dalarna så ska jag nu försöka optimera min utveckling än mer genom att fokusera på de kvalitéer jag har bra förutsättningar till att utveckla. Planen är att försöka minska träningsvolymen något för att kunna få ut så mycket som möjligt av de viktigare träningspassen. Lite mer kvalité före kvantitet, kan man säga. Detta betyder nödvändigtvis inte att det inte kommer poppa upp soliga instagraminlägg efter massa timmar på tempocykeln då och då från mitt håll. För det kommer såklart också behövas för att få en så bra dag som möjligt den 18 aug bl.a. Men med ett smartare träningsupplägg tror och hoppas jag kommer leda till bra saker. Min plan med träningen kan beskrivas lite med uttrycket: ”Hardwork is overratedJudgement is underrated. Which direction you go is more important than the force you apply.”

Hard-work kommer såklart tillämpas, men nu förhoppningsvis med ännu bättre judgement 😀

Om jag nu i praktiken kommer vara kylig nog att hålla mig till planen, eller om jag kommer gneta fler timmar än någonsin framöver, ja det återstår att se!.. ^^  Men nu har jag i alla fall skrivit ner min plan i text, vilket borde vara ett bra steg i rätt riktning 😀

”Trivas och ha kul..”, som jag så klokt skrev i början av inlägget, är i alla fall en sak jag kommer hålla mig till! Det är kanske till och med en sak som de flesta kan tänka lite extra på då och då, om jag nu ska försöka bidra med något vettigt såhär på internet 😀

Ha de gott, hörrni!

// Rasmus

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s